Betabit NET ontwikkelaar

Hoe een reis van 3000 KM door India mij leerde dat software cool is


Daar gingen we dan. Drie tuk-tuks, zeven vrienden en zonder enige hulp op weg naar een eindpunt 3000 KM verderop. Het gros van ons is niet gewend veel met zijn handen te werken. Hoe kon dit dan toch goed gaan?


Van kantoortijgers naar filmsterren
De eerste keer was het even schrikken. Op een drukke snelweg in India werden we door een personenauto afgesneden en gedwongen op de vluchtstrook tot stilstand te komen. Uit de auto stapte geen 5 maar minstens 10 personen. Ze keken ons aan alsof ze water zagen branden. Oer-Hollandse mannen, gemiddeld twee keer zo zwaar als zijzelf, die zich vrijwillig voortbewegen in hun eigen Tuk-Tuk’s. We werden van top tot teen bekeken: welke kleren dragen ze? Wat voor telefoons hebben ze? Is dat nou een Drone in de achterbak? Niet kort daarna gingen we over tot de orde van de dag: selfie’s maken “Sir! Please can we take a selfie?” “Thank you Sir!! One more?”.

Indiërs spreken over het algemeen goed Engels. Ze knoopten dan ook maar wat graag een gesprek met ons aan. Veel van hen wilden weten wat voor werk ik doe. Zodra de raakvlakken met IT duidelijk werden wilde ze er direct alles van weten. De IT- en Softwareontwikkeling branche heeft een hoog aanzien in India. Het geeky beeld dat in het Westen over de branche heerst gaat daar totaal niet op. Zo ook vinden Indiase vrouwen software cool: tussen 1996 en 2002 verdubbelde bijna het aantal IT gerelateerde vrouwelijke afgestudeerden van 11,3% naar 20,3%. Een extra bijkomstigheid voor de vrouwen is trouwens veiligheid; IT werk wordt vaak binnen gedaan in tegenstelling tot veel van het traditionele werk dat op straat wordt uitgevoerd. En dat werk is helaas niet altijd even veilig.


Niet alleen cool, maar ook van levensbelang
’S ochtends was het bijzonder fris in India. De meeste dagen was dit prima op te lossen met een dikke sweater en een warm paartje handschoenen (ja echt, handschoenen). Maar op één ochtend was alles anders. Ik had het koud, heel koud. Na 5 minuten begon ik te klappertanden en confisqueerde snel het winddichte jack van een van mijn reisgenoten. Zelfs dat hielp niet en blijkbaar hadden mijn teamgenoten het helemaal niet zo koud.

Dit kon maar één ding betekenen, ik had koorts. Die dag ervoor had ik volledig aan het zwembad doorgebracht. Met een aantal biertjes maar zonder een flesje zonnebrand. Het was onze rustdag die ik optimaal wilde benutten als een echte Nederlander. Volledig uitgedroogd en verbrand ging ik slapen. Resultaat: een acute zonnesteek. Dat is echt het laatste waar je op zit te wachten als je een land als India wil doorkruisen in een rammelende Tuk-Tuk en beperkte medische zorg.

Gelukkig waren onze smartphones geladen met databundels die ons verbonden met het 4G netwerk van India. Na kort contact met de vakantiedokter wist ik dat ik met voldoende water, schaduw en rust het eindpunt van die dag kon halen. Google Maps ondersteunde ons trouw bij het vinden van de kortste route en via Skype kon ik het thuisfront geruststellen. Die avond bij aankomst bij het hotel bleek ik toch nog meer dan 40 graden koorts te hebben. Er werd voor de zekerheid een Indiase dokter opgetrommeld die mij voorzag van een flinke injectie in mijn rechter bil. Toen kwamen de databundels weer goed van pas. Ditmaal echter om de foto’s van deze prachtige setting op de “sociale media” te delen. Fijn.

Als kantoortijger werd ik regelmatig jaloers wanneer we door de prachtige open vlaktes van het land kruisten. Op een gegeven moment zag ik een oude man schoffelen op zijn land waaraan een eenvoudig hutje gelegen lag. Zijn kinderen speelde met takken en hadden de grootste lol. Is “niks” hebben dan echt zo slecht? Hij keek op en ik las zijn verbaasde blik af: “Hebben jullie dít nou nodig om wat te kunnen ontspannen?”

Ik ben bang dat hij gelijk heeft: deze mensen hebben geen last van “Instagram-afspiegeling” waaraan ze zich willen meten. Geen bliepende notificaties van systemen die wij met z’n allen bouwen. Helemaal niks. En niks kan ook best lekker zijn. Al zijn 5 streepjes 4G, Flitsmeister, Buienradar en de Thuisbezorgd App dat ook. Evenals de €10.000,- die we met onze trip voor het goede doel hebben opgehaald, dat is ook best lekker.


Conclusie: IT is cool, zeker als je het iets te koel hebt
IT en software development zijn booming in India. Zelfs in de meest afgelegen delen kom je informaticascholen tegen en overal wordt geadverteerd met mooie mensen die werken of leren in de IT. Het wordt gezien als de heilige graal en grootste kans op een succesvolle carrière. De technologische vooruitgang vergroot ook de kansen van de bevolking in het arme binnenland. Kennis en zorg zijn beter bereikbaar en via blogs en Youtube-kanalen kan iedereen leren, als je maar hard genoeg wil.

- Pepijn